Mi is a LED?

  • 0

Mi is a LED?

Category:Egyéb kategória

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. Másik neve, a LED szó az angol Light-Emitting Diode (=fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi, alapjaiban alakították át a világítási technológiát, amiért húsz évvel később, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték el a három japán tudós munkáját. A nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben.

Azt már mindenki tudja, hogy a régi, hagyományos villanykörtéknél léteznek sokkal energiatakarékosabb izzók is, melyekkel jelentős összegeket spórolhatunk hosszú távon. A spórolás azonban itt nem áll meg, tovább csökkenthetők a költségek, ha kicsit is odafigyelünk arra, hogy ne égessük otthonunkban feleslegesen a villanyt.

Bár a hagyományos izzólámpák és halogénlámpák tökéletes színvisszaadással rendelkeznek, de energiahatékonyságuk, helyesebben a fényhasznosításuk és 1000-3000 órás élettartamuk is messze elmarad a LED-ekéhez képest. A fénycsövek és kompakt fénycsövek élettartama már egy nagyságrenddel magasabb, de hátrányuk, hogy higanyt tartalmaznak, és működési elvükből adódóan bemelegedésük, a bekapcsolás utáni fényáram-felfutásuk, viszonylag lassú, fényáram-szabályozásuk kissé bonyolult és korlátos, érzékenyek a gyakori kapcsolgatásra stb. A nagynyomású gázkisülő fényforrások (fémhalogénlámpák, nátriumlámpák) professzionális alkalmazási területére is betörtek a LED-ek, köszönhetően fényhasznosításuknak, fényáram-stabilitásuknak, élettartamuknak, szabályozhatóságuknak és sok más előnyüknek.

https://www.facebook.com/ledbolt.eu/

Leave a Reply

Termékkategóriák